ΤΑ
ΜΟΥΣΕΙΑ ΤΗΣ
ΤΗΝΟΥ
ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ ΤΗΣ ΤΗΝΟΥ
Το Ίδρυμα Τηνιακού Πολιτισμού. Ενας εξαιρετικός χώρος, που φιλοξενεί τη μόνιμη έκθεση των έργων του Γιαννούλη Χαλεπά, περιοδικές εκθέσεις, σημαντικά συνέδρια και διάφορες εκδηλώσεις. Λειτουργεί και καφέ.
Στο συγκρότημα της Ευαγγελίστριας υπάρχει πινακοθήκη με έργα των Λύρα, Γύζη, Δούκα, Ιωαννίδη κ.α., το μουσείο Τηνίων Καλλιτεχνών με σημαντικά έργα των Λ. Σώχου, Δ. Φιλιππότη, Ν. Λύτρα, αδερφών Φυτάλη, Γ. Βιτάλη κ.α., η αίθουσα με έργα του Αντώνη Σώχου, η αίθουσα Εικόνων και Κειμηλίων και το μικρό μαυσωλείο της Ελλης.
Το Αρχαιολογικό Μουσείο με ευρήματα από τους αρχαίους ναούς της Δήμητρας και του Ποσειδώνα στα Κιόνια.
ΣΤΟΝ ΠΥΡΓΟ
Το Μουσείο Μαρμαροτεχνίας. Το Μουσείο Τηνίων Καλλιτεχνών και το σπίτι του Γιαννούλη Χαλεπά με προσωπικά του αντικείμενα.
ΣΤΑ ΛΟΥΤΡΑ
Η Μονή των Ουρσουλίνων, πτέρυγες της οποίας έχουν διαμορφωθεί σε μουσείο, και η Μονή των Ιησουιτών, όπου λειτουργεί Λαογραφικό Μουσείο.




η
μαρμαρογλυπτική

Στο δεύτερο μισό του αιώνα αυτού και στη διάρκεια του 19ου, η τέχνη ξεπέρασε τα όρια της Τήνου κι έγινε γνωστή στον ευρύτερο ελληνισμό. Ξεκινώντας από το νησί πολλοί τεχνίτες περιόδευσαν στο Αγιο Όρος, στην Κωνσταντινούπολη, στον Εύξεινο Πόντο, στη Ρωσία, στην Αίγυπτο, αφήνοντας παντού τα καλλιτεχνικά τους «ίχνη»: τέμπλα, φεγγίτες, ταφόπλακες, βρύσες, μαρμάρινα αρχιτεκτονικά μέλη. Από τις οικογένειες αυτές των μαρμαράδων προήλθαν κορυφαίοι εκπρόσωποι της νεοελληνικής γλυπτικής όπως ο Γιαννούλης Χαλεπάς, ο Δημήτρης Φιλιππότης, οι αδερφοί Φυτάλη, ο Λάζαρος Σώχος, ο Γεώργιος Βιτάλης και άλλοι. Ο ΓΙΑΝΝΟΥΛΗΣ ΧΑΛΕΠΑΣ. Η μεγαλύτερη και πιο τραγική μορφή Τηνίου γλύπτη, ο Γιαννούλης Χαλεπάς, άφησε ανεξίτηλο ίχνος στο πέρασμα των αιώνων. Ο μεγάλος καλλιτέχνης γεννήθηκε το 1851 στον Πύργο. Ο πατέρας του ήταν μαρμαράς. Σπούδασε στη Σχολή Καλών Τεχνών του Μετσόβιου Πολυτεχνείου και στη Βασιλική Ακαδημία του Μονάχου. Η δημιουργική του πορεία χωρίζεται σε δύο περιόδους. Πριν και μετά την ψυχασθένεια, η οποία ήταν αφορμή να κλειστεί επί 14 χρόνια στο ψυχιατρείο Κέρκυρας. Στην πρώτη περίοδο, επηρεασμένος από το ρεύμα του νεοκλασικισμού και του ρομαντισμού, δημιούργησε τα έργα με τα οποία έμεινε στην ιστορία: «Σάτυρος και Έρως» (1877), «Μήδεια», «Κοιμωμένη» (1878)… Στη δεύτερη περίοδο εξέφρασε τη δική του εσωτερική παρόρμηση. Πέθανε στις 15 Σεπτεμβρίου 1938 στην Αθήνα, όπου έζησε τα τελευταία 8 χρόνια της ζωής του.
Μετά το 1830 ο εργαστηριακός χαρακτήρας της μαρμαρογλυπτικής διευρύνθηκε και άλλαξε καθώς αρκετοί μάστορες και καλλιτέχνες δούλεψαν κάτω από τις οδηγίες Βαυαρών και Ελλήνων αρχιτεκτόνων στα μεγάλα οικοδομικά έργα της Αθήνας που έγινε πρωτεύουσα του ελληνικού κράτους
