23
χρόνια με
αξέχαστα γευστικά ταξίδια
Ο ιδιοκτήτης της Μαραθιάς στην Τήνο, Μαρίνος Σουράνης, από μικρός έκανε τη θάλασσα δεύτερο σπίτι του. Έμαθε όλα τα μυστικά του ψαρέματος, καθώς οι θείοι του είχαν δικά τους καΐκια, και έζησε μέσα στη μεγαλύτερη ψαραγορά του νησιού. Έτσι, το 2002 άνοιξε την ταβέρνα Μαραθιά, στον Άγιο Φωκά της Τήνου. Στην κουζίνα ήταν ο ίδιος, ως μάγειρας, μαζί με τη μητέρα του. Το μενού περιλάμβανε κυρίως φρέσκα ψάρια και θαλασσινά, που τα συμπλήρωναν μαγειρευτά με βάση τηνιακές συνταγές.
Στην πορεία του χρόνου, ο Μαρίνος υλοποίησε το όνειρό του, που ήταν να κάνει τη Μαραθιά κορυφαίο εστιατόριο στην Τήνο για φρέσκο ψάρι. Δημιούργησε την ομάδα του και εστίασε στην εξέλιξη και τον εμπλουτισμό με σύγχρονες «νότες» των συνταγών που είναι ριζωμένες στη δίαιτα των τηνιακών εδώ και εκατοντάδες χρόνια.
Η μέριμνα ήταν πάντα η τροφοσυλλογή και η προμήθεια των πρώτων υλών -όπως τα λαχανικά, τα τυριά, τα βότανα, τα όσπρια- από την Τήνο και κοντινά Κυκλαδονήσια. Επίσης, η τήρηση των αρχών της ελαχιστοποίησης της απώλειας, καθώς και της βιωσιμότητας.
Το 2010 άρχισε η έρευνα του Μαρίνου Σουράνη σχετικά με την ωρίμανση ψαριών, μια τεχνική που δεν είχε μέχρι τότε εφαρμοστεί στην Ελλάδα -και όχι μόνο.
Το 2018, στη διάρκεια του RnD, ήρθε σε επαφή μαζί του ο Alessandro Cuomo, ιδιοκτήτης της ιταλικής εταιρείας Stagionello, η οποία ειδικεύεται στην κατασκευή θαλάμων ωρίμανσης. Η εταιρεία είχε μόλις κατασκευάσει το Pesciugatore, έναν θάλαμο για να γίνεται curing και σίτεμα σε σολομούς. Ο κ. Cuomo ενδιαφέρθηκε για τα πειράματα του Μαρίνου και του έστειλαε έναν θάλαμο ώστε εκείνος να βοηθήσει, μεταξύ άλλων, στην εξέλιξή του.
Ετσι, ο Μαρίνος πέτυχε σταδιακά τα αποτελέσματα που επιδίωκε και το μενού της Μαραθιάς εμπλουτίστηκε -και συνεχίζει να εμπλουτίζεται, καθώς η έρευνα δεν σταματά- με συνταγές που βασίζονται σε ψάρια που βγαίνουν από τους θαλάμους παλαίωσης, έχοντας υποστεί υγρή (νωπή), ή ξηρή ωρίμανση. Μάλιστα, στο άμεσο μέλλον εκδίδεται και το αναλυτικό βιβλίο που έχει γράψει σχετικά με το θέμα.

Το 2019 ξεκίνησε η συνεργασία με τον Ευριπίδη Αποστολίδη, με 40 χρόνια εμπειρίας στον τομέα της εστίασης και επί 17 χρόνια διευθυντή στο φημισμένο εστιατόριο Σπονδή.
Με τη δημιουργία μιας ομάδας νέων και ταλαντούχων σεφ, το 2022, το μενού της Μαραθιάς πήρε πιο δημιουργική στροφή, υποστηρίζοντας πάντα την κεντρική της φιλοσοφία. Η φήμη του εστιατορίου απογειώθηκε, έχοντας, παράλληλα, πολλά θετικά δημοσιεύματα και κερδίζοντας διακρίσεις.
Σήμερα, η ομάδα της Μαραθιάς έχει ως σεφ τον Βαλάντη Τσακαλίδη, με πλούσια θητεία σε καλά και μεγάλα εστιατόρια της Ελλάδας και του εξωτερικού. Συνεχίζει τη επιτυχημένη της πορεία, διατηρώντας στην καρδιά της φιλοσοφίας της την ψαροφαγία.
Το μενού εμπλουτίζεται πάντα σύμφωνα με τις πρώτες ύλες της κάθε εποχής (άνοιξη έως και φθινόπωρο). Διατηρώντας τον βασικό κορμό, που περιλαμβάνει κλασικές και δημοφιλείς συνταγές, κάθε εβδομάδα παρουσιάζονται διαφορετικά πιάτα ημέρας.
Η Μαραθιά οργανώνει, επίσης, βιωματικά εργαστήρια για επαγγελματίες του χώρου της γαστρονομίας, γαστροτουρισμό και συμβουλευτική σε εστιατόρια από την Ελλάδα και το εξωτερικό.
