στην
πρωτοπορία απο
το 2010 μεχρι σήμερα
Το 2010 άρχισε η έρευνα του Μαρίνου Σουράνη σχετικά με την ωρίμανση ψαριών, μια τεχνική που δεν είχε μέχρι τότε εφαρμοστεί στην Ελλάδα -και όχι μόνο. Η βάση της βρίσκεται στην ανάγκη των ανθρώπων να συντηρήσουν την ψαριά τους για να την απολαύσουν στο μέλλον -κι έτσι φτιάχνουν τα παραδοσιακά αλίπαστα, τα λιόκαφτα, τα καπνιστά.
Όταν ξεκίνησε τους πειραματισμούς, δεν ήταν εξοικειωμένοι με το θέμα ούτε καν οι δημοσιογράφοι της γαστρονομίας, ενώ η πρώτη ερώτηση που του έκαναν συνήθως ήταν: «μα, καλά, το ψάρι δεν πρέπει να τρώγεται φρέσκο;.
Ο ίδιος όμως είχε πει στη συνέντευξή του στον Δημήτρη Αντωνόπουλο το 2019: «Έχω την αίσθηση ότι το σίτεμα σε ειδικά ψυγεία με ρυθμιζόμενο μικροκλίμα και έλεγχο PH θα είναι the next big thing στο ψάρι…». Κάτι που όντως έχει αρχίσει να γίνεται τα πρόσφατα χρόνια.
Όπως εξηγεί ο Μαρίνος, στη θάλασσα υπάρχουν πολλά και διαφορετικά είδη ψαριών και το κάθε ένα θέλει τον δικό του χειρισμό. Κάποια ψάρια τρώγονται φρέσκα, άλλα όμως πρέπει να περνάνε από ωρίμανση -όπως ο ροφός, για τον οποίο οι παλιοί ψαράδες έλεγαν ότι πρέπει να τον αφήσεις δυο μέρες να «κάτσει» στο ψυγείο.

Ο ιδιοκτήτης της Μαραθιάς ξεκίνησε αρχικά την παλαίωση με φυσικό τρόπο και μετά με χρήση ψυγείων στα οποία είχε κάνει κάποιες πατέντες, εμπειρικά, φροντίζοντας αυτά να έχουν συγκεκριμένη υγρασία και θερμοκρασία ώστε εκεί να σιτεύει το καθαρισμένο ψάρι.
Καθώς δημοσίευε διάφορες από τις δοκιμές του στο Instagram, το 2018 ήρθε σε επαφή μαζί του ο Alessandro Cuomo, ιδιοκτήτης της ιταλικής εταιρείας Stagionello, η οποία ειδικεύεται στην κατασκευή θαλάμων ωρίμανσης. Η εταιρεία είχε μόλις κατασκευάσει το Pesciugatore, έναν θάλαμο για να γίνεται curing και σίτεμα σε σολομούς. Ο κ. Cuomo ενδιαφέρθηκε για τα πειράματα του Μαρίνου και συζήτησαν την πιθανότητα συνεργασίας. Έτσι, του έστειλαν έναν θάλαμο ώστε εκείνος να βοηθήσει, μεταξύ άλλων, στην εξέλιξή του.
Με τη χρήση του Pesciugatore και πολλά πειράματα, πέτυχε σταδιακά τα αποτελέσματα που επιδίωκε. Το 2020 ο Μαρίνος Σουράνης και η Stagionello παρουσίασαν για πρώτη φορά τον θάλαμο στη HORECA των Αθηνών, στο περίπτερο της Βαρανάκης Catering Equipment -από τότε, μάλιστα, ο Pesciugatore πωλείται μαζί με δυο συνταγές του.
Χάρη στα εξαιρετικά αποτελέσματα στην ωρίμανση των κατάλληλων ψαριών, η κουζίνα της Μαραθιάς εμπλουτίζεται διαρκώς με εξαιρετικά πιάτα βασισμένα σε αυτά. Από το 2021 και έπειτα έχει δημιουργηθεί ένα πλήρως εξοπλισμένο εργαστήριο το οποίο περιλαμβάνει πλέον 3 ειδικούς θαλάμους ωρίμανσης και άλλον σύγχρονο και εξειδικευμένο εξοπλισμό RnD.
Το επόμενο βήμα του ιδιοκτήτη της Μαραθιάς είναι η έκδοση του βιβλίου του που πραγματεύεται τα ψάρια και την ωρίμανσή τους και έχει προγραμματιστεί για το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα, Πρόκειται, ουσιαστικά, για ένα εγχειρίδιο ορθής ωρίμανσης και χειρισμού ψαριών. Είναι το πρώτο και το μόνο στη βιβλιογραφία που ασχολείται με το θέμα και έχει γίνει σε συνεργασία με τεχνολόγους τροφίμων. Συνοδεύεται από φωτογραφικό υλικό, σκίτσα και συνταγές.
