Τηλέφωνο κρατήσεων:
(+30) 22830 23249
info@marathiatinos.gr

 

Παραλία Αγίου Φωκά, Τήνος – Τηλ. 22830 23249

top

Ιστορικά στοιχεία

crispy
sesame
cake

Μια εκδοχή λέει ότι το όνομα Τήνος προέρχεται από τη φοινικική λέξη tannoth που σημαίνει φίδι. Άλλες ονομασίες του νησιού είναι Οφιούσα για τις πολλές φίδες (ένα είδος άρκευθου) και Υδρούσσα όχι για τις πηγές της, αλλά από αναγραμματισμό του ονόματος Δρυούσα που σημαίνει ότι κάποτε ήταν κατάφυτη από δρυς. Στοιχεία για το νησί υπάρχουν από τη προϊστορική περίοδο.
Από την γεωμετρική εποχή μέχρι τον Ε’ π.Χ. αιώνα και από την εποχή κυριαρχίας της οικογένειας Γκίζι μέχρι την κατάληψη του νησιού από τους Τούρκους επίκεντρο της Τήνου ήταν η περιοχή του Εξώμπουργου. Εκεί έστησαν και οι Ενετοί το δικό τους διοικητικό και αμυντικό κέντρο.

Τον 8ο π. Χ. αιώνα η Τήνος ήταν υποτελής στην Ερέτρια και στη συνέχεια στους Αθηναίους. Το 490 π.Χ. την κατέλαβαν οι Πέρσες, αλλά στη ναυμαχία της Σαλαμίνας ο Τήνιος καπετάνιος Παναίτιος φανέρωσε τα σχέδια των Περσών στους Αθηναίους. Στη συνέχεια το νησί προσχώρησε στην Αθηναϊκή συμμαχία. Το 1204 με την άλωση της Κωνσταντινούπολης από τους Φράγκους, οι Ενετοί παίρνουν τις Κυκλάδες και η Τήνος μένει υπό την κυριαρχία τους μέχρι το 1715. Η μετάβαση από την ενετική στην τουρκική κυριαρχία υπήρξε σχετικά ομαλή και το νησί απολάμβανε πολλές ελευθερίες όσον αφορά την οικονομία και το θρήσκευμα. Η Επανάσταση ξεκίνησε στον Πύργο στις 31 Μαρτίου, με πρωτεργάτη το Γεώργιο Παλαμάρη και η προσφορά της Τήνου στον αγώνα υπήρξε σημαντική.

Μετά την απελευθέρωση της Ελλάδας οι Τηνιακές παροικίες στην Κωνσταντινούπολη και τη Σμύρνη προοδεύουν και το 1885 αριθμούν 8.000 και 3.000 άτομα αντίστοιχα. Στην Τήνο τορπιλίζεται η Έλλη τον Δεκαπενταύγουστο του 1940 και ουσιαστικά εμπλέκεται η Ελλάδα στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Στη διάρκεια της κατοχής οι κάτοικοι υποφέρουν από πείνα. Η Τήνος υπήρξε από τους κυριότερους σταθμούς διαφυγής ανθρώπινου δυναμικού στη Μέση Ανατολή. Μέσω Τήνου, πήγαν στην Αλεξάνδρεια μεταξύ άλλων, ο Γεώργιος Παπανδρέου και ο Κωνσταντίνος Καραμανλής. Από το τέλος του πόλεμου και μετά η Τήνος καθιερώνεται ως ένα σημαντικό θρησκευτικό και πολιτιστικό κέντρο της Ελλάδας.